Футбол Україна

Останні новини футболу в Україні та Світі

Топ напрямів допомоги країні у 2024 році: Поради від Favbet Foundation

Кілька років тому Favbet створив благодійний фонд з метою виховання та розширення можливостей молодого покоління через різні ініціативи в освіті, охороні здоров’я та спорті. Кінцевою метою було створити майбутню Україну, яка втілює наші спільні прагнення. Однак, коли почалася війна, фонд Favbet Foundation швидко переорієнтувався на допомогу Збройним Силам.

Наразі підтримка армії переросла в системну роботу через окремий військовий хаб, а гуманітарні проєкти тепер зосереджені на освітніх та спортивних програмах розвитку дітей та підлітків. Зараз 70% коштів фонду спрямовується на допомогу Збройним силам, а решта 30% — на підтримку освітніх, соціальних і спортивних ініціатив, а також на допомогу постраждалим від війни та внутрішньо переміщеним особам.

Андрій Матюха, президент Favbet Foundation, розповів про те, як сьогодні бізнес обирає може бути корисним Україні, та дав поради щодо перспективних напрямів допомоги.

Пріоритет — військовим справам

Favbet Foundation спеціалізується на постачанні товарів першої необхідності для українських військових, з особливим акцентом на автомобілях і безпілотниках. Ці предмети дуже необхідні на передовій, оскільки часто втрачаються під час виконання бойових завдань. У результаті виникає постійна потреба в заміні. Окрім транспортних засобів та дронів, ми також постачаємо системи зв’язку та інше найсучасніше обладнання. У зимовий період найбільш затребуваними є зарядні станції, обігрівачі та комплекти зимової форми. Час — це найбільший виклик, з яким ми стикаємося, як на початкових етапах вторгнення, так і зараз. Ситуація на передовій постійно змінюється, і наші процеси мають бути такими ж динамічними. Наші бійці не можуть дозволити собі чекати тижнями, щоб отримати машину на заміну, або залишатися без важливих інструментів, таких як дрони та прилади нічного бачення, протягом тривалого часу. Тому наше завдання виходить за рамки простого пошуку, придбання та доставки цих матеріалів; ми прагнемо зробити це в найкоротші терміни. Скільки б ми не планували, час завжди працює проти нас. Тому забезпечення потреб наших військових має бути першочерговим завданням не лише для уряду та бізнесу, а й для кожного громадянина України.

За підтримки Favbet Foundation загальна сума допомоги Збройним Силам України та іншим Силам оборони вже перевищила 210 мільйонів гривень.

Ми завжди рекомендуємо шукати партнерів, які можуть зробити свій внесок у масштабну військову допомогу. Наприклад, Favbet надав значну підтримку Силам оборони, поставивши понад 260 транспортних засобів і понад 130 дронів різних типів. В тому числі на 57,45 млн грн компанія придбала 53 нових пікапів для проєкту «Армія дронів». Ця ініціатива Генштабу, Держспецзв’язку, МОУ, Мінцифри та фандрайзинговою платформою UNITED24, спрямована на створення кількох унікальних підрозділів ударних БПЛА.

Крім того, Favbet двічі виділив по 10 мільйонів гривень на проєкти «Операція «Єдність» та «Операція «Єдність-2» UNITED24 у партнерстві з Фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим» і monobank, спрямовані на придбання 15000 безпілотників FPV. Крім того, Favbet перерахував 4 мільйони гривень на проєкт UNITED24 «Безпечне небо» для оснащення сил протиповітряної оборони системою датчиків ідентифікації повітряних цілей.

Відзначу, що Favbet також підтримує ударну роту БпЛА «ФАВОРИТ» під керівництвом Дениса Перча.

Допомога постраждалим від війни та ВПО

Вибух на Каховській ГЕС спричинив гуманітарну кризу, яка підкреслила важливість єдності та допомоги українців. Допомога надходила з різних джерел, включаючи міжнародну підтримку. Favbet Foundation брав активну участь у наданні допомоги. Одразу після прориву дамби команда фонду доставила до Херсонської міської клінічної лікарні імені О.С.Лучанського два буси з трьома тоннами питної води та тонною медикаментів. Крім того, ми внесли 5 млн грн на проєкт платформи UNITED24 «Допоможемо рятувальникам», спрямований на ліквідацію наслідків аварії на ГЕС.

Співпрацюючи з Crvena Kalyna, Dobro Dobrim DoDo та численними українськими переселенцями в Загребі, ми успішно зібрали понад 11 тонн гуманітарної допомоги, включаючи їжу, одяг, засоби гігієни, дитячі товари, коляски, ліки, матраци та корм для тварин. Крім того, фонд Favbet допоміг у забезпеченні необхідною побутовою технікою та меблями сімей переселенців з окупованих територій Донецької, Херсонської та Харківської областей.

Сприяння емоційному благополуччю українців, особливо дітей

Коли справа доходить до нашої місії, ми надаємо пріоритет не лише задоволенню основних потреб дітей і підлітків, а й беремо до уваги їхнє емоційне благополуччя. Ще до початку масштабного конфлікту команда Favbet Foundation відвідувала дитячі будинки та організовувала різні захоплюючі заходи для підростаючого покоління.

Зараз, як ніколи, важливо зробити акцент на відновленні психічного здоров’я дітей. Рушійною силою Favbet Foundation є бажання надати непохитну підтримку молодому поколінню, в тому числі сім’ям, які тимчасово проживають за кордоном. На жаль, про ці сім’ї часто забувають.

На початковому етапі війни фонд Favbet виступив з ініціативою створення Центру адаптації в Загребі (Хорватія) для українських переселенців. Цей центр є життєво важливим ресурсом, що пропонує психологічну та гуманітарну допомогу тим, хто її потребує. Крім того, протягом літнього сезону фонд організував освітні програми, які розраховані як на дітей, так і на дорослих, надаючи їм безкоштовні курси з різних напрямів навчання. Окрім цього, центр також надає юридичні консультації.

Спорт як спосіб подолання стресу війни

У наш час значення спорту неможливо переоцінити, оскільки він служить засобом подолання стресу та зміцнення як фізичного, так і психічного благополуччя. Тому наша благодійна організація продовжує працювати над розвитком спорту на благо українських дітей. З метою розширення можливостей дітей та розвитку їхніх спортивних здібностей, ми запровадили «Клуб супергероїв» та проєкт «Сильніші разом». Ця ініціатива відкрила для багатьох хлопців і дівчат із сімей ВПО та військовослужбовців можливості розкрити свій спортивний потенціал. Основною метою цього проєкту є створення сприятливого та інклюзивного середовища, де діти зможуть покращити свої спортивні навички, знайти нових друзів і подолати емоційне напруження, спричинене наслідками війни.

У поточній ініціативі наразі є чотири окремі секції. У Київському центрі «Спорт для всіх» ми проводимо тренування з футболу та баскетболу, а бійцівський клуб SpartaBox тричі на тиждень проводить заняття з боксу та боротьби.

ІТ-освіта для молодих українців

Коли ми заглиблюємось у сферу ІТ-освіти, стає очевидним, що підтримка цієї галузі має першочергове значення для забезпечення успішного майбутнього для юних українців. Надаючи ресурси та інструменти для ІТ-освіти, ми надаємо молоді можливість отримувати сучасні знання, що відкривають кар’єрні ініціативи та сприяють розвитку інтелектуального капіталу України.

В рамках «Клубу супергероїв» ми реалізовували різноманітні освітні ініціативи. Однією з таких ініціатив є програма «Сила в знаннях», у рамках якої Favbet Foundation подарував 5500 комплектів канцтоварів дітям внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовцям.

Спільно з Code Club Ukraine ми започаткували проєкт IT Kids, який має на меті надати фундаментальні знання з інформаційних технологій багатьом українським дітям. Так, ми запровадили новаторський курс «Новий Python», який успішно пройшли 352 дитини, у тому числі 156 із сімей військових та ВПО. Тренінги проводились у 16 онлайн- та 14 офлайн-групах у різних містах по всій країні. Протягом усієї програми дітей супроводжувала команда з 33 досвідчених наставників.

Забігаючи наперед, ми запланували наступний етап на січень 2024 року, який передбачає запуск безкоштовного курсу програмування Scratch, призначеного для дітей віком 8-11 років. Наша місія — поступово створювати можливості для українських дітей, гарантуючи, що вони навіть під час війни матимуть доступ до першокласної ІТ-освіти для світлого майбутнього.